close
Guide

Positive tanker, positivt liv?

Der er få ting i livet, der ikke er bedre, når de er positive. Der er selvfølgelig undtagelser som en HIV test og til tider en graviditetstest, men generelt er positivitet en god ting, og der er endda mange, der mener, at en positiv tankegang og optimisme i alting er en sikker opskrift på et langt og lykkeligt liv. Betyder det så, at det aldrig er værd at tænke negative tanker?

Det går lidt imod mange af de principper, der ligger til grund for de moderne videnskabelige discipliner. Det er for eksempel nødvendigt at beskrive, hvordan en hypotese kan modbevises, for at det kan anses for at være en rigtig videnskabelig hypotese, der kan bruges i nogen reel forstand, også kendt som falsificering eller at hypotesen skal være falsificerbar. Der er desuden generelt forstået, at en skeptisk tilgang til alt, hvad man hører, er nødvendigt for at have den rigtige sindstilstand til at forske, drive videnskaberne videre, og undgå at drage forkerte konklusioner.

Betyder det så, at det også i de almene danskeres liv er nødvendigt med en sund skepticisme som man kalder det, eller er det her tilladt at være fuldt ud optimist? Nogle ville kalde det blissful ignorance at være naiv nok til at se på alt, som om det var sandt, indtil det bliver modbevist, men er det nødvendigt at se sådan på ting for at være optimist? Hvis Karl siger til dig ”månen er lavet af ost og Solen bevæger sig rundt om Jorden, som forresten er flad, i tilfælde af at du ikke allerede var klar over det,” ville det så være pessimistisk ikke at give hans påstande en chance? Det er ikke en videnskabelig hypoteste han opsætter, eftersom han ikke beskriver, hvordan det er muligt at falsificere hans påstande, men betyder det så at man bare skal sige ”det passer ikke.” Det kommer vel i sidste ende an på, om man vil træffe beslutninger baseret på viden eller på uholdbare påstande. Man kan selvfølgelig også tage den realistiske tilgang og til hans påstande svare ”jeg har ikke nogen grund til at tro på dig, hvis du ikke begrunder dine påstande i tilpas mange detaljer til, at det kan falsificeres,” men det er lidt langt og lyder som sådan ikke specielt godt. Dermed ikke sagt, at du bør rende rundt med en mine, der måler ph5, men at være den største optimist i verden er at være den største tumpe i verden.

Problemer ved at overveje alle de ufalsificerbare påstande, man støder på, er at de bliver en del af ens beslutningsproces. Det kan godt ske du ved at leve et naivt liv bliver lykkeligere, men naivitet i befolkningen som helhed er en byrde for samfundet, som fører til dårlige beslutninger på stort plan og et demokrati, der ikke virker, fordi dem der stemmer ikke gør det med virkeligheden i tankerne, men derimod en fantasiverden bygget på løgne og ønsketænkning. Det er desuden svært at opnå det niveau af naivitet, når man først forstår, hvorfor det er naivt.